Monodrama

15 januar 2020 u 19:00 u organizaciji udruzenja Bosanskog kluba u Gislavedu.

Cjene karte: 100 kr

Monodrama“ĐIĐA IZ DŽORDŽIJE ILI SEVDAH NA AMERIČKI NAČIN“ autorsko je književno-scensko djelo književnice Vernese Manov, zaljubljenice u sevdah, kroz jezik i muziku kojim se i bavi gotovo dva desetljeća, pišući stručne tekstovi, učeći svoje učenike o ljepotama bh kulturne baštine i pjevajući sevdalinke od malih nogu, a reklo bi se i profesionalno u horovima.

Monodrama je tematski orijentisana na priču o bh ženi koja odlazeći živjeti na drugi kraj svijeta ne prestaje njegovati sevdah kao najveće blago kulturne baštine i priča priču o svemu što jeste na duši svake osobe koja je ponikla u našoj zemlji. Na zanimljiv, na trenutke i humorističan način otkriva tajne puteve sevdaha, merhametluka, dobrote, žala, ašikovanja srca i duše naših naroda.

Autorica koristi tri segmenta izraza: i teatar, i književnost i muziku kako bi monodramu učinila što jedinstvenijom i zanimljivijom, a to sve postiže educirajući, zabavljajući, produhovljavajući umjetnošću i kulturom publiku pred kojom izvodi ovu monodramu.

Sve ovo zajedno urodilo je plodom kroz jedan cjelovit program, monodramu koja je upravo spoj svega gore napisanog i jedinstven je poetsko-scensko- muzički program u kojem autorica priča, izvodi teatarski i pjeva priču i pjesmu o razvoju sevdalinke, sevdaha, ljepote našeg bosanskog jezika, historije, tradicije, običaja utkanih u novo, svakodnevno ruho našeg života kako bi se priča o sevdahu i kulturnoj baštini BIH prenosila na zanimljiv i inovativan način na mlade generacije, kroz škole i centre za kulturu.

O monodrami su se pozitivno izmedju ostalih izrazili direktorica Zavičajnog muzeja u Travniku, spisateljica Rabija Mamaledžija, glumac Senad Milanović, prof. muzike Sonja Cvitanović, Sabina Ćukle novinarka Radija Konjic, pjesnikinja Lela Zjajo kao i mnogobrojna publika pred kojom je drama izvedena u Travniku, Konjicu, Jajcu, Donji i Gornji Vakuf, Bugojno, Mostar, Prozoru. Publika i organizatori iz bh gradova koji su već vidjeli monodramu, oduševljeni su i raspoloženi za ponovno gledanje tako da to potvrđuje zanimljiv koncept koji autorica nudi.

Plaćeni angažman za izvođenje monodrame ide u svrhu podrške cjelokupnog programa „TRILOGIJA SEVDAHA“ gdje će biti i publikovani tekstovi o jeziku, sevdahu i književnosti.