Savezna smotra 16 novembar

Uz Dan državnosti BiH / 24. Savezna smotra kulture i školstva

U organizaciji Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj, Saveza omladine i Bosanskohercegovačko-švedskog saveza žena, uz podršku NBV-a, u Väranmu će se 16. novembra obilježiti Dan državnosti Bosne i Hercegovine svečanom akademijom i 24. Saveznom smotrom kulture i školstva. Domaćin Savezne smotre je bh. udruženje „BiH“ Gislaved.

Na svečanoj akademiji o Bosni i Hercegovini govoriće bivši član Predsjedništva SFRJ Bogić Bogićević, evropski parlamentarac Jasenko Selimović i pisac i akademik Abdulah Sidran. Istovremeno, Rezak Hukanović obaviće promociju svog romana „Deseta vrata pakla“, a u programu će učestvovati i gosti Bećir Čaluk i prof. dr Jasmina Talam.

– Ovo je važan događaj za sve nas, kaže Kenan Jašarspahić, predsjednik Saveza bh. udruženja u Švedskoj. Akademijom ćemo svečano obilježiti Dan državnosti Bosne i Hercegovine, a 24. Saveznom smotrom kulture i školstva predstavićemo najbolje sadržaje sa naših regionalnih manifestacija. Biće to kruna godišnjeg djelovanja, jer u Värnamo dolaze najbolja bh. udruženja u Švedskoj.

Među njima su „Most“ Västerås, KUD „Zlatni behar“ Arboga, „BiH“ Norrköping, „Behar“ Göteborg, „BiH“ Värnamo, „BiH“ Gislaved, „Bosna“ Borås, „Ljiljan“ Landskrona, „Rubin“ Eslöv, BKF „Sarajevo“ Malmö, „Ljiljan“ Växjö, „Bosanska krajina“ Malmö i „Sarajevo“ Jönköping. Oko 500 učesnika takmičiće se u tri discipline: folklor, hor i ritmičke igre. Njihov nastup pratiće članovi stručnog žirija. Folklorne i ritmičke igre ocijenjivaće Sabahudin Braco Hodžić, tradicionale nošnje dr Svetlana Bajić, a muziku i horove Zorana Guja, Lejla Čaušević Karačić i Zanin Berbić.

Nakon manifestacije biće održana stručna predavanja učesnicima iz oblasti folklora i etnologije. Dr Svetlana Bajić govoriće o tradicionalnim nošnjama naroda BiH, a Sabahudin Braco Hodžić o igrama naroda BiH. U toku smotre prof. dr Jasmina Talam predstaviće svoju knjigu „Bosanci u Švedskoj“, a novinar i publicista Branko Tomić knjige „Švedskom Bosna probeharala“, „Olimpijski spomenar“ i „Fudbalska riznica bosanskohercegovačkog nogometa“. Svoj rad prezentiraće i Udruženje naših pčelara u Švedskoj.

Svi sadržaji manifestacije će se održati u Gummifabriken u Värnamu, sala Auditoriet, Jönköpingsvägen 15. Početak Svečane akademije je u 11.55 sati. Okupljanje i prijave učesnika su od 11.00 do 12.00 sati. Praktične upute i savjeti u vezi Smotre štampani su na poleđini poziva koji je upućen svim učesnicima Smotre, a Propozicije takmičenja biće objavljene na Facebook stranici Saveza.

Završetak Smotre je planiran u 18.30 sati. Na kraju će biti organizirana zabava u prostorijama udruženja ”BiH” u Gislavedu, Danskavägen 13.

Savez bh. udruženja u Švedskoj upućuje i ovim putem apel svim bh. udruženjima, koja su se plasirala na Smotru ili njen revijalni dio, da prijave ukupan broj česnika sa prtanjom, sa obaveznim spiskom učesnika – najkasnije do petka, 04. novembra, na mail adresu Saveza: bhrf.info@bhsavez.org

Potpunije informacije na Facebook stranici Saveza bh. udruženja u Švedskoj: BHRF Press.

Kontakt osobe: Kenan Jašarspahić i 07028114 59 i Nedžad Mulazimović 0708781706.