JUBILEJI: Bosna IF Gislaved, 25 godina švedskog petoligaša

U progonstvu, bježeći od ratne tragedije, oko 60.000 izbjeglica iz Bosne i Hercegovine devedesetih godina prošlog stoljeća našlo je utočište u Kraljevini Švedskoj. Gotovo svi su i danas u ovoj dalekoj zemlji na sjeveru Evrope, gdje su za kratko vrijeme oni najvrijedniji postali uspješni inženjeri, ljekari, profesori, ekonomisti, pravnici, novinari, pa čak i doktori nauka, gradonačelnici i ministri. Dakako, i dobri umjetnici i sportisti.

Piše: Branko TOMIĆ

Afirmisali su se u švedskim klubovima, ali i u zavičajnim udruženjima, koja brižno njeguju svoj jezik, kulturu i običaje, čuvajući tako izvorni vlastiti identitet i čvrste mostove sa domovinom Bosnom i Hercegovinom.

Jedno od najboljih naših udruženja djeluje u malom gradu Gislavedu, koji bi zasigurno izgledao sasvim drugačije da u njemu danas ne živi oko 2.000 Bosanaca. I, baš to udruženje – “Bosna i Hercegovina” – tradicionalnoj švedskoj mirnoći podarilo je vedri duh bosanski, koji se ovdje osjeća na svakom koraku. Pogotovo u ulici Danska Vägen (Danski put), na broju 13, gdje su Bosanci i Hercegovci “svoji na svome”. Prostor kojim gazduju ispunjen je pjesmom, igrom i ugodnim razgovorom. Širom je otvoren članstvu i prijateljima bez obzira s koje strane dolazili. Svima njima ovo je “drugi dom”.

Uz mlade, okupljene u nekoliko sekcija, žene – koje su pokretač mnogih aktivnosti, folkloriste i aktivne humanitarce, Udruženju, osnovanom 19. novembra 1992, kako tvrdi aktuelni predsjednik Nazmija Konjević, motornu snagu daje nogometni klub „Bosna IF“, koji je za godinu-dvije mlađi od svog osnivača. Zapravo, sve je teklo uporedo: od nekoliko familija krajem devedeset druge, „bh. kolonija“ za pola godine narasla je u ovom gradu na nekoliko stotina. Bilo ih je dovoljno da se, uz poslove koje su sve češće dobijali, domaćinima nametnu i radom i igrom.

Pokušali su već devedeset treće da osnuju klub, ali je to teško išlo, jer gotovo niko nije imao dozvolu stalnog boravka u ovoj zemlji. Godinu kasnije sve je bilo bolje: s „papirima“ u rukama Bosanci su u korpen ubacili dvije ekipe i obje su stigle u finale. Tako je 1994. nastala „Bosna IF“, koja ovog 26. oktobra slavi dvadeset peti rođendan.