JUBILEJ VELIKO UDRUŽENJE IZ MALOG MJESTA

Početkom agresije 1992.godine na suverenu i nezavisnu Republiku Bosnu i Hercegovinu, članicu Ujednjenih nacija, u Švedskoj je 7.juna u Örebru formiran Savez bosanskohercegovačkih udruženja.

Ovaj savez imaoje za cilj prikupljanje humanitarne pomoći za civile u BiH i pomoć sve većem broju prognanika iz BiH koji su dolazili na ovo područje.

Ubrzo su počela da se organizuju bh.udruženja širom Švedske. Ni u Gislavedu nisu sjedili skrštenih ruku i počeli su pripreme za osnivanje  udruženja u ovom gradu u regiji Smoland (Småland). Ekonomski migranti, većinom sa područja Kalesije i Gornjeg i Donjeg Vakufa, održali su Osnivač- ku skupštinu udruženja kojem su dali ime ”Bosna i Hercegovina”. Za prvog predsjednika izabran je Hasan Halilović, za sekretara Zulhida Hiđa Ćosic, a blagajnik je Šaban Bosančić. Bilo je to velika hrabrost voditi jedno bosansko udruženje u gradu u kojem su živjeli migranti iz zemalja koje su ratovale protiv BiH. Naredne godine na čelo udruženja dolazi Šaban Bosančić i za vrijeme njegovih mandata kao predsjednika  Gislaved će biti rekorder u Švedskoj, a možda i šire, po prikupljenoj pomoći za BiH. Te, 1993.godine, za blagajnika je postavljen Dževad Murić, koji tu dužnost obavlja i danas.

Obilježavanje 25 godina rada udruženja

U želji da obilježe svoj značajan jubilej – 25 godina postojanja i primjernog rada članovi udruženja su okupili se na prigodnoj svečanosti 1.decembra u svojim toplim, svijetlim i lijepo uređenim pros- orijama u Danska vägen 13.

Svečani program

Nakon intoniranja himne BiH prisutnim se obratio Nazmija Konjević, predsjednik udruženja. Zaželio je dobrodošlicu i čestitao jubilej i osvajanje titule Najuspješnijeg udruženja na 22.saveznoj smotri bh.kulture i školstva. Uvod u sluzbeni dio bio je dokumentarni film Muhameda Mujakića o historijatu udruženja. Uz kazivanje aktera formiranja udruženja bilo je tu fotosa i filmskih priloga  o bogatoj aktivnosti udruženja za ovih 25 godina postojanja. Fatima Veladžić, predsjednica Saveza bh.udruženja čestitala je jubilej uz buket cvijeća i istaknula veliku ulogu i doprinos udruženja u radu Saveza. Predsjednica Veladžić iskoristila je priliku i prigodnim poklonom se zahvalila Dini Ahme-toviću za uspješnu konferansu na Smotri u Göteborgu. I predsjednica Bh-švedskog saveza žena Almedina Sačić čestitala je jubilej i uz progodan poklon istakla je da je Aktiv žena ”Osmijeh” iz Gislaveda jedan od najaktivnijih u Bh-švedskon savezu žena. U ime čestih gostiju iz Värnama – Katarine, Larsa i Dine rascjetale orhideje predjedniku Konjeviću uručio je Reuf Travančić. Nakon čestitara nastupila je reaktivirana folklorna grupa, koju je nakon nastupa i aplauza prisutnih nagradio i predsjednik Konjević sa cvijećem. Svoj nastup imali su i višestruki prvaci u recitalu za Mlađe juniore: Eldin Skender, Sara i Erna Oraščanin i Amel Handanagić. A onda je Eldin recitovao sam i nagrađen je velikim aplauzom. Recitovala je i kombinacija Juniora i Seniora – Elvedin Muhić, Erna Jakupović, Anes Skender, Šejla Oraščanin i Almin Handanagić.  Na kraju su svi recitatori pozvani na pozornicu, a onda je Anes Skender majstorski odrecitovao pjesmu ”Djedov voćnjak” od Džemaludina Latića. O pjesmi i Anesovoj interpretaciji govori tišina kojom je saslu- šana. Predsjednica Aktiva žena ”Osmijeh” Senija Bahtijaragić i Sadeta Murić podjelile su nagrade osvajačima prvih mjesta na regionalnim i Saveznoj smotri, a u nagradama su bili i CD-vi sa pričama i pjesmama na bosanskom jeziku. Izraslijim članovima Recitatorske sekcije uručeni su Pravopisni priručnici sa posvetom da je ”knjiga najbolji čovjekov drug”. Sadeta Murić je ovom prilikom podsjetila na projekat ”Maternji jezik” koji je u toku i koji je podržan od NBV-a i svih saveza sa bh.predznakom. Svoj nastup imao je i mješoviti hor udruženja sa solistom Jusufom Huseinovićem. Oni su izveli pobjedničku pjesmu sa Savezne smotre u Mölndalu (Göteborg). Pjevački dio završen je himnom bh.navijaca ”Hajmo Bosno, hajmo Hercegovino” u kojoj je učestvovala cijela sala. Aktiv žena iznenadio je predsjednika Konjevića pismom zahvale i poklonom. Predsjednik Konjević je zatim podjelio diplome članovima udruženja iz prve uprave i onima koji imaju najduži staž kao članovi. Sve je završeno po tradiciji – narodnim kolom. Ugodno druženje nastavljeno je uz svirku ”Šeki band” sve do ranih subotnjih sati.

« av 21 »